Víte, že kompostování provádějí bakterie?
Bakteriální rozklad je základem koloběhu života na Zemi. Bakterie patří mezi první živé organismy - jejich stáří sahá až do Archaika, tedy do období před 2,5 až 4 miliardami let. I dnes zůstávají nejrozšířenější skupinou živých organismů na světě a bez jejich práce bychom se neobešli. V těle nám pomáhají s trávením potravy a v půdě rozkládají rostlinné zbytky na živiny, tedy i v kompostu.
Metabolismus, tedy rozkladný proces za účelem získání energie, se u různých bakterií liší podle zdroje živin a prostředí. Bakteriální rozklad probíhá při všech druzích kompostování, ať se jedná o vermikompostování doma či na zahradě, o komunitní kompostování ve městech nebo o běžné zahradní kompostování.
Jak bakterie rozkládají organické látky
Bakterie, které zpracovávají organické látky, se nazývají CHEMOORGANOTROFOVÉ. Tyto bakterie rozklad provádějí třemi způsoby.:
- Fermentace (kvašení) - bakterie pomocí enzymů částečně rozkládají a přeměňují organické látky. Tento princip se bohatě využívá v potravinářství. Díky kvašení vyrábíme alkoholické nápoje, ocet, chléb a další pečivo s kváskem či droždím, získáváme kvasné výrobky ze zeleniny, jako jsou nakládané okurky, zelí, kysané a fermentované mléčné výrobky jako tvarohy, kefíry, jogurty, masné výrobky. Slouží v zemědělství, v průmyslu apod.
- Aerobní respirace - energeticky nejefektivnější rozklad za přístupu vzduchu. Nejvíce se podílí na tvorbě kompostu a kvalitního humusu. Pro správnou funkci je klíčová vhodná skladba materiálu, dostatečná vlhkost a hlavně dostatek vzduchu.
- Anaerobní respirace - probíhá bez přístupu vzduchu. Vedlejším produktem je methan, který je silným skleníkovým plynem. Anaerobní proces využíváme v bioplynových stanicích, ale v běžném kompostu není žádoucí. Proto je důležité kompost pravidelně provzdušňovat.
Proč je vzduch tak důležitý
Všechny uvedené způsoby se v kompostu uplatňují, ale pro rychlý a kvalitní rozklad je nejdůležitější právě aerobní respirace. Naším cílem by proto mělo být udržet podmínky, které podporují dostatek vzduchu uvnitř kompostu. S tím pomůže například překopávač kompostu nebo vidle na přehazování.
Můžete proces podpořit bakteriemi
Pokud chcete rozklad ještě více urychlit, můžete přidat speciální bakterie pro kompost. Ty zrychlí proces, pokud je v kompostu správná skladba materiálu, dostatečná vlhkost a teplota nad 10 °C. Pokud chybí vzduch nebo je materiál příliš mokrý či suchý, ani bakterie samy o sobě nestačí.
Teplota a sezóna mají vliv
Teplota je pro bakteriální činnost zásadní. S klesající teplotou se rozklad zpomaluje. Běžná provozní teplota uvnitř kompostu se pohybuje mezi 5 a 70 °C, různým bakteriím vyhovují různé teplotní podmínky. Při rozkladu se zároveň uvolňuje teplo, které aktivitu bakterií ještě zesiluje. Této vlastnosti se využívá při hygienizaci kompostu.
Autor: Tomáš Hodek