Milí zákazníci, jsme v provozu i při stížených podmínkách. Při vyřizování objednávek může dojít k lehkému zdržení, prosíme o trpělivost. Děkujeme za pochopení. Váš Ekonákup

Seriál: Spolu v karanténě II.

Tipy na zdravé jídlo (kde byste je nehledali)

VYPÁTREJTE VITAMÍNY A PROBUĎTE JE!

Možná vám z toho všeho trochu hrabe nebo haraší? Neztrácejte hlavu a raději mrkněte do sklepa, jestli to tam neraší!

Vy, kdo teď pro svoji smečku zajišťujete stravování, řešíte možná několik složitých úloh najednou: Pokud jste v úplné karanténě – třeba jako já (kvůli ohroženým druhům, s nimiž sdílím domácnost), musíte vymyslet, jak jídlo bezpečně dopravit domů. Zvyk z mírových dob objednávat obživu alespoň občas přes internet, se teď hodí. Protože má ale podobný nápad jako vy zároveň velká fronta lidí, je občas třeba vydržet do půlnoci vzhůru, abyste našli „volnou pokladnu“. Další zásadní otázka zní – co nakoupit? Zdravé, čerstvé potraviny, od nichž si slibujeme posílení imunity, totiž mizí přímo před očima. Klik – litujeme, vyprodáno. Taková virtuální tahanice u regálu.

Zelenina zapomenutá ve sklepě?

Koordinátorka našich ekologických výukových programů Veronika Palkovičová mi předevčírem napsala: „Vědělas, že když ti doma náhodou začne něco pučet, můžeš to „zasadit“ do vody nebo do hlíny a ono to doroste? Naťové výhonky se pak dají použít jako čerstvé oživení jídla. Já pravidelně takto „sázím“ cibuli. Letos v zimě mi vypučela kedlubna, kterou jsem kupovala na podzim, protože jsem ji chtěla využít na kroužku Malého průzkumníka přírody, kde jsme dělali pokus s důkazem vitamínu C. Nakonec jsem na ni prostě zapomněla a ona najednou uprostřed zimy ožila. Podobnou zkušenost mám také s mrkví, petrželí, celerem a zázvorem. A dnes jsem si všimla vyrašených ředkviček…“. Protože právě teď na jaře je ochota rostlin se zazelenat silnější než obvykle, stojí za to s nimi zaexperimentovat: Takže – až budete krájet třeba mrkev (pokud se na vás dostane), odřízněte vršek a zasaďte. Uvidíte, že vás brzy potěší svěží zelenou natí, která rozjaří každou polévku nebo salát.

Zelenina ve sklepě-1

Semínka schovaná ve spíži?

Pravděpodobně ani nevíte, co doma máte. Železná zásoba čočky a hrachu, kterou si schováváte ve spíži, tu čeká na svou chvilku jako blaničtí rytíři. Můžete ji probudit, kdykoli to budete potřebovat, a během pár dnů ji snadno proměnit v domácí klíčky. Celý rok tak máte téměř okamžitě k dispozici vynikající zdroj vlákniny, makroživin, chlorofylu, vitamínů skupiny B a C, minerálů (vápník, hořčík, železo a fosfor) a aminokyselin, které podporují imunitní systém a metabolizmus. Naklíčené luštěniny navíc představují zásobárnu snadno stravitelných bílkovin.

Kliceni-2

Proč se do toho pustit?

To, co právě teď člověk dvojnásob ocení je fakt, že nakličování je v pravém smyslu toho slova lokální. Doma vypěstujete, doma sníte. Nikam necestujete a klíčky také ne. Nepotřebujete ani pesticidy, ani herbicidy, jenom trochu vody a vzduchu. Vaše klíčky si vypěstujete v režimu vlastního kontrolovaného zemědělství, přímo doma na kuchyňské lince. Celý proces je čistý a radostný, zábavný a snadný. Tak snadný, že ho s vaší mírnou pomocí zvládne i malé dítě. A my se s klidem zaručíme za to, že se hned napoprvé povede!

Jak to udělat?

Všechno, co semeno potřebuje k tomu, aby se proměnilo v klíček, už v sobě má, stačí dodat vodu správné teploty. Proto je nejdůležitějším krokem namáčení. V tom vám pomůže klíčidlo – podomácku vyrobená nebo koupená sklenice, textilní sáček nebo misky. Výběr závisí na tom, jaká semena chcete klíčit. Zatímco semena luštěnin i obilovin můžete nakličovat v miskách i ve sklenici, ta, která si vytvářejí jako ochranný obal gel, je lepší nakličovat v půdě, na podložce nebo na miskách za dodržení speciálních podmínek. I postup nakličování se u jednotlivých semen liší. Obecně platí, že se na začátku klíčení na doporučenou dobu namáčejí (u lepivých semen se tato fáze vynechává), potom se propláchnou a tento proces promývání se během pár dní několikrát zopakuje. Klíčidlo by mělo stát na místě, kde je pokojová teplota (přibližně 20°C), mimo dosah přímého světla a zdroje tepla.

Jak nakličují profesionálové?

Katka Hodková, která v Ekodomově vede ekonakup.cz, se s nakličováním setkala před mnoha lety a hned se pustila do experimentování. I díky jejím zkušenostem se dnes s námi do klíčení můžete pustit skoro na profesionální úrovni. Nabízíme totiž speciální  sklenici a misky na klíčení, široký výběr semínek i osvědčeného průvodce nakličováním Domácí klíčky od Rity Galchusové.

Mikrozahrádka

A když už máte naklíčeno, můžete se pustit ještě dál. Co takhle nechat kromě klíčku vyklubat ze semínka i mrňavou rostlinku? Microgreens, jak se zeleným výhonkům říká, jsou – podobně jako klíčky – zásobárnou toho nejlepšího, co má rostlina k dispozici, aby mohla růst. Právě teď – v zimě a v předjaří – mají tahle rostlinná miminka svoji hlavní sezónu. Zajímavé je, že i úplně malé rostlinky v sobě ukrývají základní vlastnosti dospělých jedinců – podobají se jim barvou, chutí i vůní. Přitom jsou křehké a šťavnaté.

Microgreens-1

Akce Zelený parapet

Pokud i u vás záhony na zahradě zasněžily, udělejte si zahrádku na okenním parapetu. Odborníci doporučují začít s nenáročnými semínky, k nimž patří řeřicha, rukola nebo hořčice. Abyste vypěstované výhonky mohli s klidem jíst, použijte semínka z vlastní sklizně nebo si objednejte semínka v biokvalitě. Jak přesně na microgreens a jak naložit s úrodou radí Andrea Fürstler ve své knížce Výhonky a mikrozelenina. Stručný návod zní: Vysejte semínka na misku vyloženou navlhčenou vatou a na dva tři dny je zakryjte. Poté k nim pusťte dostatek světla a uvidíte, co se bude dít! Když půjde všechno podle plánu, do deseti dnů můžete sklízet.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.