Seriál: Spolu v karanténě VII.

Založte si hluboké záhony!

Jak na to vám poradí průvodkyně dětí a zahradnice Tereza Chalupová, která během několika posledních týdnů spolu s kolegy a rodiči ze Šárynky proměnila část školkové zahrady k nepoznání.

Blog1

Kdybychom si chtěli zahrát Najdi deset rozdílů, byla by momentálně nejlepším herním polem naše lesní školka Šárynka. V jurtě Pod bezinkou září opravená podlaha a nové police, v jurtě Pod smrkem je nebývale uklizeno. Nejvíc se ale změnil prostor kolem velké jurty. Proč?

Už řadu měsíců jsme plánovali vytvořit funkční užitkovou a okrasnou zahradu i kolem velké jurty a díky karanténě jsme najednou získali čas na realizaci. V rámci několikatýdenní akce tu vyrostlo šest vyvýšených záhonů – dva z nich jsou školkové – na jednom z nich budeme s dětmi pěstovat jahody a na druhém zeleninu. Ostatní čtyři si mezi sebe rozdělily rodiny, které o ně projevily zájem.

Jak jste použili vyvýšené záhony z dílny Ekodomova?

Rozhodli jsme se použít kombinaci hluboko založeného záhonu a německé kopy. Nejdřív jsme vykopali cca 40 cm hluboké jámy: Odstranili jsme travní drn, dali ho mimo, a pak jsme vyrývali a vyndávali zeminu. To byla především mužská práce. Potom jsme připravili ohrádky – bočnice a posadili jsme je na vykopané jámy. 

Blog5

A bylo hotovo?

To rozhodně ne, čekala nás nejdůležitější práce – plnění: Na dno jsme dávali větší kusy materiálu, které se déle rozkládají a zároveň udržují vlhkost, například tenčí větve. Na ně jsme vrstvili ještě drobnější větvičky a celé jsme to prosypávali původní zeminou. Pak jsme to pořádně udupali a uskákali (to jsme si hodně užili). Nakonec přišla vrstva organického materiálu – kompostu z našeho kompostéru, obrácené drny trávy z povrchu, vrstva suchého rákosí z jezírka, opět nějaká ta zemina a výživnější kompost, vrstva štěpky, uleželý hnůj od králíků a morčat. Celé jsme to prolili vodou z jezírka, která obsahuje spoustu šikovných mikroorganismů. Vrchní 30ti centimetrovou vrstvu tvoří původní zemina promíchaná s kompostem. Nakonec jsme záhony ještě jednou pořádně zalili tak, aby voda prosákla do všech vrstev. Vlhkost a přítomnost množství různých mikroorganismů a půdních živočichů zaručují rychlé nastartování rozkladných procesů. Všechen ten materiál uvnitř se bude několik let rozkládat na úrodný humus a bude tak vyživovat i horní část záhonku a naše rostliny.

Pak už jste se pustili do sázení?

Ano. Vysazené rostliny jsme navíc ještě zamulčovali pomocí štěpky (které máme k dispozici stále dost). Dostatečná vrstva mulče potlačí plevel a udržuje v záhonu vlhkost, což je v dnešních suchých dobách velmi důležité. 

Blog6