Zpracování úrody: šetrně, prakticky a bez plýtvání

Zpět na Ekologický blog – přehled článků a inspirace

Máte plné koše jablek, rajčat nebo bylinek a nevíte, jak úrodu zpracovat, než se zkazí? Sušení, zavařování, kvašení nebo uskladnění ve sklepě – existuje mnoho způsobů, jak uchovat plody své práce a omezit plýtvání. Správným zpracováním nejen prodloužíte trvanlivost potravin, ale také šetříte peníze a zdraví.

V této rubrice najdete praktické návody, jak zpracovat úrodu ze zahrady i balkonu. Poradíme vám, jak na sušené ovoce, zeleninové chipsy, domácí bylinkovou sůl i kvašenou zeleninu. Seznámíme vás s ověřenými pomůckami, které vám práci usnadní, zrychlí a zpříjemní.

Zpracování úrody může být radost a cesta k větší soběstačnosti. Vyberte si z článků níže inspiraci pro každé roční období – a využijte svou sklizeň beze zbytku!

Jak zpracovat nadbytek jablek? Usušte si křížaly!

Vyzkoušejte šetrné sušení v ověřené sušičce Ezidri Zobrazit sušičku Podzim je v plném proudu, sezónní ovoce je dávno sklizené, ale ještě teď se vám potí čelo od všeho zavařování? Už nevíte, kam uskladnit jablka z vaší úrody? Jestli patříte mezi ty šťastnější a vlastníte sklep stálé teploty, zdravá zralá jablka tam uložíte na celou zimu. Ale co když takové možnosti nemáte a nevíte, jak všechna ta krásná šťavnatá a zdravá jablíčka zpracovat? Če...

Seriál: Spolu v karanténě V. - Jak zaimprovizovat v kuchyni?

Jak zaimprovizovat v kuchyni? Také se ve své domácnosti potýkáte se zcela novými výzvami? Celá rodina trčí doma a chce jíst pětkrát denně – pestře a vyváženě?  Pravda – s plným žaludkem se i ty nejhorší zprávy lépe tráví. Čas společného jídla se stává největší společenskou událostí dne. A tak vymýšlíme, zkoušíme a každé jídlo pak neseme na stůl jako svátost. Jako by bylo poslední.  Zatracená logistika Pokud nejste (stejně jako já)...

Seriál: Spolu v karanténě IV. - Tipy z naší lesní školky na velikonoční slavení

Tipy z naší lesní školky na velikonoční slavení SLAVIT ZA KAŽDÉHO POČASÍ Prožíváme nejpodivnější Velikonoce v životě. Něco, co jsme si před každými svátky slibovali, ale nedodrželi, se stává realitou. Přestali jsme shánět a pobíhat. Veškerý prostor se zmenšil a prohloubil. Máme, co máme. A děti chtějí slavit (za každého počasí). Popravdě – i nám dospělým může těšení se z přicházejícího jara sdílené s našimi mláďaty pomoci. A právě te...

Seriál: Spolu v karanténě - II. Tipy na zdravé jídlo (kde byste je nehledali)

Tipy na zdravé jídlo (kde byste je nehledali) VYPÁTREJTE VITAMÍNY A PROBUĎTE JE! Možná vám z toho všeho trochu hrabe nebo haraší? Neztrácejte hlavu a raději mrkněte do sklepa, jestli to tam neraší! Vy, kdo teď pro svoji smečku zajišťujete stravování, řešíte možná několik složitých úloh najednou: Pokud jste v úplné karanténě – třeba jako já (kvůli ohroženým druhům, s nimiž sdílím domácnost), musíte vymyslet, jak jídlo bezpečně ...

Seriál: Spolu v karanténě - I. Tipy od lektorů Malého průzkumníka přírody

Tipy od lektorů Malého průzkumníka přírody PŘÍRODOPIS? UČTE SE VENKU! Možná jste se právě ze dne na den stali učiteli svých dětí, a to i přesto, že vám samotným škola nikdy moc nevoněla. Vezměte to jako příležitost a vyzkoušejte si, zda by to nešlo dělat jinak: Vytvořte pro své děti alespoň na chvilku takovou školu, jakou jste sami chtěli mít. Tady je první porce jarního přírodopisu! Pro salát do obchodu? Dnes to zkusíme jinak! Lektoři Malého...