Kouzlo žížalího čaje

Co to je a jak vzniká žížalí čaj

Za žížalí čaj označujeme tmavě hnědou až černou tekutinu, kterou získáváme při vermikompostování většinou v domácích plastových vermikompostérech. Čerstvý rostlinný materiál obsahuje okolo 80% vody, která se při rozkladu rostlinných pletiv bakteriemi uvolňuje do kompostéru společně s látkami, které jsou ve vodě rozpustné. Plastové kompostéry  žádnou vlhkost neabsorbují a díky uzavření kompostéru se jen malé množství tekutiny odpaří. Většina tak protéká kompostovaným materiálem a hotovým vermikompostem, který tekutinu do sebe absorbuje. Do tekutiny se tak dostávají živiny a enzymy obsažené ve vermikompostu a vzniká tak velmi užitečné přírodní hnojivo.

Co žížalí čaj obsahuje

Jedná se především o základní látky N-P-K , které se z rozkládajících rostlin vrací zpět do půdy, aby byly k dispozici pro nový růst.

N – dusík - je nezbytný pro tvorbu proteinů (bílkovin), které jsou nezastupitelné prakticky u všech procesů v rostlinách

P – fosfor – podporuje rozvoj kořenového systému, podílí se na tvorbě pupenů a květů

K – draslík – zpevňuje pletiva rostlin, podporuje fotosyntézu, zlepšuje její metabolické funkce a vitalitu.

Do výluhu se dostávají rovněž stopové prvky jako je Mg – hořčík, Ca –vápník, S – síra. Nezbytné pro různé metabolické procesy v rostlinách. Společně s vodou a C - uhlíkem se při kompostování vytvářejí huminové kyseliny usnadňující rostlinám příjem živin a stimuluje tvorbu kořenového systému. Tím dochází ke gradaci příjmu vody a živin urychluje se fotosyntéza a huminové kyseliny tak působí jako růstový stimulátor, posilují vitalitu a odolnost rostlin.

Do výluhu se rovněž dostávají enzymy, které produkují žížaly ve své zažívací trubici. Žížaly prostřednictvím enzymů katalyzují, neboli usnadňují průběh chemických reakcí, které přebudovávají bakteriemi rozložené části rostlin na relativně stabilní humusové struktury, ze kterých je utvořen vermikompost. Tyto biologicky aktivní látky podporující degradační, neboli rozkladné procesy, mají působí jako ochrana rostlin před patogeny, kterými jsou většinou různé houbové a plísňové choroby.

Použití žížalího čaje  

Díky neutrálnímu PH lze žížalí čaj aplikovat prakticky v libovolné koncentraci, neboť nehrozí spálení rostlin. Většinou však je žížalího čaje omezené množství a proto pro efektivní distribuci hnojiva k rostlinám je praktické žížalí čaj naředit. Vhodné ředění je 1:10, tedy na 1 dcl žížalího čaje 1 litr vody.

Tento roztok pak můžete použít na kořenovou i plodovou zeleninu, okrasné rostliny, ale i k vinné révě, bobulovinám jako je rybíz, angrešt, kamčatské borůvky apod. Díky enzymům při aplikaci roztoku na listy jsou potlačovány plísně a houbové choroby zejména u jahod a rajčat.

Žížalí čaj je plně přírodní netoxický a lze jej aplikovat i před sklizní a lze jej kombinovat s libovolnými dalšími hnojivy či ochrannými prostředky.

Autor: Tomáš Hodek