Jak zpracovat nadbytek jablek? Usušte si křížaly!

Podzim je v plném proudu, sezónní ovoce je dávno sklizené, ale ještě teď se vám potí čelo od všeho zavařování? Už nevíte, kam uskladnit jablka z vaší úrody? Jestli patříte mezi ty šťastnější a vlastníte sklep stálé teploty, zdravá zralá jablka tam uložíte na celou zimu. Ale co když takové možnosti nemáte a nevíte, jak všechna ta krásná šťavnatá a zdravá jablíčka zpracovat?

Hotové křížaly

Čerstvě nasušené jablečné křížaly

Kombinujte, jezte čerstvá, část můžete zpracovat na zdravější přesnídávky pro děti nebo nastrouhané zavařené ve vlastní šťávě na vánoční štrůdl jako když najdete. Ale dnes se budeme věnovat tématu jak a proč jablka sušit.

Sušená jablka, lidově křížaly, nezaberou téměř žádné místo. Správně usušená dlouho vydrží a zachovají si spoustu vitamínů. A co takhle přibalit je dětem jako zdravou svačinku nebo mlsat křížaly místo brambůrků k večernímu filmu?

Dalším bonusem je, že díky vlastním jablečným křížalám ušetříte. Sušené ovoce v obchodech bývá často předražené a ošetřené konzervačními látkami. Křížaly si zachovají vitamíny skupiny B, vitamín A, při šetrném sušení i část vitamínu C, minerály (například fosfor, železo, hořčík, vápník), vlákninu a další cenné látky pro naše zdraví.

Koš plný jablek

Čerstvě sklizená úroda jablek

V lidových moudrostech bývá pravda: jedno jablko denně a není třeba doktorů. Nemusíme nakupovat cizokrajné ovoce – to, co je pro nás nejprospěšnější, roste za rohem.

A jak nejlépe sušit jablka?

Nejrychlejší a nejjednodušší způsob je v kvalitní sušičce potravin s volitelnou teplotou.

Jak na křížaly? U nás doma i v naší lesní školce Šárynce se už po mnoho sezón osvědčuje sušička Ezidri
Při výběru sušičky se nám dlouhodobě osvědčilo hlídat:
  • možnost nastavení teploty pro šetrné sušení,
  • rovnoměrné proudění vzduchu (stejné výsledky na všech platech),
  • dostatek plat a možnost rozšíření pro větší úrodu.
Ezidri FD500 Digital splňuje vše: tichý provoz, digitální časovač a rozšíření až na 15 plat.

TIP: Pokud chcete zachovat jablkům pěknou světlou barvu, připravte si kyselou lázeň – 1 lžíce octa nebo šťáva ze 2 citronů na 1 litr vody.

    • Zralá jablka omyjte, osušte a vykrojte otlaky. Pokud mají jablka pěknou slupku, můžete je sušit i se slupkou. Naše jablka nám urodila jablečná babička a slupky jsou flekaté a nepěkné, tak jsem je tentokrát oloupala. Ohromným pomocníkem je loupač a kráječ jablek v jednom. Jablka v jednom kroku oloupe, nakrájí a zbaví jádřinců. Tomu já říkám efektivní práce a troufám si říct, že i zábavná.
Tip: Ušetříte čas s kráječem a loupačem Ezidri – zvládne loupání, krájení i odstranění jádřince v jediném kroku.
  • Nakrájejte na plátky cca 5 mm. S kráječem budou stejnoměrné, což je důležité pro rovnoměrné sušení.
  • V kyselé lázni plátky krátce ponořte, okapejte a osušte utěrkou.
  • Rozložte na sušící pláty bez překrývání. Sušičku nastavte na 55–60 °C, časovač na 7–8 hodin.

Jablka rozložená na plátech

Jablka během sušení

  • Po usušení nechte vychladnout – dobrá křížala je pružná, nesmí lepit ani být křehká.
  • Skladujte ve vzduchotěsné nádobě na chladném místě.

Další tipy

  • Pro obzvláštnění křížal je můžete přes sušením zaprášit skořicí.
  • Už jste zkoušeli ovocné "kůže", ovocný papír, ovocné placky, ovocné závitky...?  Různé druhy ovoce nebo dokonce zeleniny můžete v podobě rozmixovaného pyré perfektně zužitkovat pomocí fóliových misek, které si pořídíte jako příslušenství k sušičce. Ovocné placky moc chutnají i dětem a možné kombinace otevírají dveře vaší kreativitě a nečekaným chuťovým zážitkům. Šípkové s jablkem jsou velká mňamka!

Co se nám při sušení (nejen) jablek nejvíc osvědčilo

Tyto pomocníky používáme už roky u nás doma i v naší lesní školce Šárynce. Díky nim zvládáme zpracovat každoroční úrodu. Začínáme v červenci sušením ovocných plátků ze žlutých slív, případně jejich kombinací s rybízem a další variace podle úrody ovoce. Začátkem září jsou pak v permanenci paralelně hned dvě mnohapatrové sušičky Ezidri. Jedna u nás doma a druhá v Šárynce, kde si školkové děti s nadšením hned v prvních dnech po prázdninách krouhají jablečné spirály a z nich pak suší křížaly na zimní svačinky.

Objednat sušičku teď
Máte jablek opravdu hodně?
Kromě sušení zkuste i domácí moštování. Podívejte se na lis Garden Select.