Zobrazit sušičku
Podzim je v plném proudu, sezónní ovoce je dávno sklizené, ale ještě teď se vám potí čelo od všeho zavařování? Už nevíte, kam uskladnit jablka z vaší úrody? Jestli patříte mezi ty šťastnější a vlastníte sklep stálé teploty, zdravá zralá jablka tam uložíte na celou zimu. Ale co když takové možnosti nemáte a nevíte, jak všechna ta krásná šťavnatá a zdravá jablíčka zpracovat?
Čerstvě nasušené jablečné křížaly
Kombinujte, jezte čerstvá, část můžete zpracovat na zdravější přesnídávky pro děti nebo nastrouhané zavařené ve vlastní šťávě na vánoční štrůdl jako když najdete. Ale dnes se budeme věnovat tématu jak a proč jablka sušit.
Sušená jablka, lidově křížaly, nezaberou téměř žádné místo. Správně usušená dlouho vydrží a zachovají si spoustu vitamínů. A co takhle přibalit je dětem jako zdravou svačinku nebo mlsat křížaly místo brambůrků k večernímu filmu?
Dalším bonusem je, že díky vlastním jablečným křížalám ušetříte. Sušené ovoce v obchodech bývá často předražené a ošetřené konzervačními látkami. Křížaly si zachovají vitamíny skupiny B, vitamín A, při šetrném sušení i část vitamínu C, minerály (například fosfor, železo, hořčík, vápník), vlákninu a další cenné látky pro naše zdraví.
Čerstvě sklizená úroda jablek
V lidových moudrostech bývá pravda: jedno jablko denně a není třeba doktorů. Nemusíme nakupovat cizokrajné ovoce – to, co je pro nás nejprospěšnější, roste za rohem.
A jak nejlépe sušit jablka?
Nejrychlejší a nejjednodušší způsob je v kvalitní sušičce potravin s volitelnou teplotou.
Hlídejte: volbu teploty (pro šetrné sušení), rovnoměrné proudění vzduchu a dostatek plat.
Ezidri FD500 Digital má vše – tichý provoz, možnost rozšíření až na 15 plat a digitální časovač.
TIP: Pokud chcete zachovat jablkům pěknou světlou barvu, připravte si kyselou lázeň – 1 lžíce octa nebo šťáva ze 2 citronů na 1 litr vody.
- Zralá jablka omyjte, osušte a vykrojte otlaky. Pokud mají jablka pěknou slupku, můžete je sušit i se slupkou. Naše jablka nám urodila jablečná babička a slupky jsou flekaté a nepěkné, tak jsem je tentokrát oloupala. Ohromným pomocníkem je loupač a kráječ jablek v jednom. Jablka v jednom kroku oloupe, nakrájí a zbaví jádřinců. Tomu já říkám efektivní práce a troufám si říct, že i zábavná.
- Nakrájejte na plátky cca 5 mm. S kráječem budou stejnoměrné, což je důležité pro rovnoměrné sušení.
- V kyselé lázni plátky krátce ponořte, okapejte a osušte utěrkou.
- Rozložte na sušící pláty bez překrývání. Sušičku nastavte na 55–60 °C, časovač na 7–8 hodin.
Jablka během sušení
- Během sušení jednou nebo dvakrát prohoďte pláty mezi sebou.
- Po usušení nechte vychladnout – dobrá křížala je pružná, nesmí lepit ani být křehká.
- Skladujte ve vzduchotěsné nádobě na chladném místě.
Další tipy
- Ochucení: zaprašte plátky skořicí před sušením.
- Zkuste ovocné placky nebo kůže – pyré rozprostřete na fóliové misky a usušte. Mňamka třeba jablko se šípky!