Dodání do Vánoc garantujeme u objednávek došlých do 16. 12., osobní odběr v Podbabě možný až do 23.12.

Vánoční seriál 3. díl - Vánoční stromeček

Opravdu živý stromeček

Chcete stromek, který zůstane živý ještě dlouho po Vánocích? Sehnat ho není úplně jednoduché (i když to tak na první pohled nevypadá). I před supermarkety, kde se prodávají stromky řezané, se pravidelně objeví i pár výpěstků v květináčích. Představa, že je po Vánocích s úspěchem vypustíte do volné přírody (nebo přesadíte do zahrady), není realistická. Jejich šance na přežití jsou zhruba stejné jako u kapra „vráceného“ do řeky. Důvod? Kořenový systém stromku by měl být přibližně stejně velký jako jeho nadzemní část. Pokud se vejde do relativně malého květináče, je jasné, že kořeny někdo osekal. Takto zmrzačené stromečky vydrží sotva přes Vánoce.

Existují místa, kde se dají koupit stromky vypěstované právě proto, aby se mohly po Vánocích vysadit ven. Lesy hlavního města Prahy se inspirovaly brněnským Ekologickým institutem Veronica, který nabízí živé stromky už přes dvacet let. Svoji „vánoční jedličku s budoucností“ tak můžete adoptovat i v Praze, a to za 100 Kč. Pořídíte ji v Zahradnictví v Ďáblicích nebo v ekocentru Prales ve Kbelích. Spolu se stromečkem obdržíte i podrobný návod, jak se o něj během Vánoc starat. A to není všechno: Po Vánocích jedličku vysadíte do lesa, kde bude dělat radost nám všem. Společné vysazování bývalých vánočních stromečků je plánované na 4. dubna 2020 od 14 hodin v Kunratickém lese. Sazenice jedle bělokoré určené k jarní výsadbě do pražských či středočeských lesů jsou k dostání i před Infocentrem na Toulcově dvoře za 80 Kč. V Brně organizuje prodej tradičně Veronica na několika místech.

Pokud hrozí, že „dobročinnými“ sazenicemi (které mají maximálně 40 cm) ekologicky méně uvědomělé členy rodiny nenadchnete, máme pro vás ještě jedno řešení. Vyberte v zahradnictví stromek, který není „vánoční“, a počítá se s jeho vysazením ven, nebo si udělejte nadílku u stromečku na zahradě nebo v lese. Nezní to romanticky?

Ozdoby k nakousnutí

Jak bezodpadově vyřešit vánoční ozdoby? Vsaďte na jedlou variantu stromečku zdobeného sušeným ovocem a perníčky. S přípravou křížal vám pomůže náš kráječ a loupač jablek  a naše sušička Snackmaker FD 500 od Ezidri.

23 29 13 (1)

Pokud máte dost času (třeba se na Vánoce těšíte spolu s dětmi), pusťte se do pečení perníčků. Stromeček, který jimi ozdobíte, bude vonět dvojnásob. Máme pro Vás lety prověřený recept pocházející z knížky Pavla Toufara Vánoce. Velkou výhodou (i nevýhodou) tohoto těsta je, že nemusí ležet, a perníčky, které z něj upečete, jsou hned víc než jedlé (takže mají problém přežít do Vánoc). Tady je:

Vánoční perníčky

50 g másla, 100 g medu, 250 g cukru moučky, 700 g hladké mouky, 4 lžíce mléka, 4 žloutky, 4 lžičky prášku do perníku, 2 lžičky jedlé sody, tuk na vymazání plechu a 1 vejce na potření

Do rozehřátého vlažného medu a másla vmíchejte cukr, potom mouku, mléko, žloutky a nakonec prášek do perníku a sodu. Těsto důkladně propracujte – děti vám s tím mohou pomáhat – trvá to až hodinu, než je těsto pružné a nelepivé. Z těsta vyválejte placku silnou asi 5 mm a vykrajujte z ní různé tvary, které pečte na vymazaném plechu v horké troubě asi 15 minut. Horké potřete rozšlehaným žloutkem.

Ze stromečku na stromeček

Pro vás, kdo nepatříte k příznivcům ručních prací ani lidových tradic, máme jiný nápad: Udělejte to podobně jako s cukrovím. Před Vánocemi uspořádejte večírek – burzu ozdob. Slavnostní výměna může být doprovázená ochutnáváním cukroví, vařením punče a promítáním nějakého pěkně starého (a sentimentálního) filmu, třeba Země, odkud přicházím?

 ZVW zwv5

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.