Seriál: Spolu v karanténě I.

Tipy od lektorů Malého průzkumníka přírody

PŘÍRODOPIS? UČTE SE VENKU!

Možná jste se právě ze dne na den stali učiteli svých dětí, a to i přesto, že vám samotným škola nikdy moc nevoněla. Vezměte to jako příležitost a vyzkoušejte si, zda by to nešlo dělat jinak: Vytvořte pro své děti alespoň na chvilku takovou školu, jakou jste sami chtěli mít. Tady je první porce jarního přírodopisu!

Pro salát do obchodu?

Dnes to zkusíme jinak! Lektoři Malého průzkumníka přírody vysypali z rukávu tip na nezapomenutelnou hodinu přírodopisu, která začne (jak jinak) průzkumem v terénu a skončí zdravou svačinou!

Zapátrejte s dětmi po okolí, co by se kde dalo sníst: Když najdete rostlinu, o které si myslíte, že byste ji mohli ochutnat, zkuste ji nejdřív vyhledat v atlase (nebo pomocí chytrého telefonu na internetu). S sebou si také můžete vzít určovací vějíř Užitečné plevele od Dany Křivánkové.

Svůj nález zdokumentujte – vyfoťte si ho! Později budete mít materiál pro tvorbu originálního fotoherbáře. Pro staromilce tu samozřejmě máme i skutečný lis na květiny. Nápady na to, co s vylisovanými rostlinami udělat (kromě herbáře), pro vás máme v zásobě na později. Pokud jste si jistí, že jste rostlinu určili správně a že je jedlá, část si utrhněte a vezměte s sebou.

daisy-4280091_1920 (1)

A co budeme hledat?

Na naši speciální bylinkovou bojovku se můžete doma předem připravit. Najděte si květenu z následujícího seznamu, ať víte, po čem jdete. Býlí se schovává pod fantaskními názvy, které vám o něm leccos napoví (nebo také ne):

  1. Teď, brzy na jaře máte velkou šanci najít třeba česnek podivný nebo medvědí. Poznáte ho podle typické vůně, obsahuje alicin a posiluje imunitu. Výtečný do pomazánek!Petrin (16)
  2. Dále hluchavku nachovou nebo bílou. Ano, to je ta rostlinka podobná kopřivě, která vás ale nespálí. Zkuste vysát sladký nektar z květů, listy moc dobré nejsou.Petrin (21)
  3. Objevíte někde první drobné lístky jitrocele kopinatého? Hodí se do salátu i do čaje. Starší listy vkládáme do bot na puchýře a na pochodem namožená chodidla. Vyzkoušejte, uvidíte, jak to funguje!
  4. Kdo by to do té drobné bílé kytičky s legračním názvem řekl! Kvetoucí nať mladé kokošky pastuší tobolky chutná jako kedlubna.
  5. Blíží se svátky a s nimi roste poptávka po kopřivě dvoudomé, z jejíchž listů se dělá „špenát“ a přidává se do velikonoční hlavičky. Nejlepší jsou vrcholky nepřehnojených rostlin.
  6. Brzy zjara sbírejte rychle i lístky orseje jarní. Před tím, než vykvete, je lahodná a bohatá na vitamín C, poté se stává jedovatou!
  7. Pampelišku poznáte i bez pomoci, její čerstvé zelené listy chutnají jako salátek a květy jsou také jedlé. Vsadíte se?Petrin (26)
  8. Půdopokryvný popenec břečťanolistý obsahuje vonné silice, které pomáhají při poruchách trávení a při nadýmání. Ještě zajímavější momentálně je, že tato léčivka účinně působí proti zánětům horních cest dýchacích i při chronické bronchitidě.
  9. Ptačinec žabinec je nejzelenější ze všech zelených a chutná jako hrášek.
  10. První drobné lístky řebříčku obecného trhejte rychle, než vám zhořknou na jazyku!
  11. Sedmikrásky a violky vonné se stanou ozdobou každého salátu. Jedlé jsou nejen lístky, ale i květy!
  12. Petrin (12)Petrin (14)
  13. A nakonec prvosenka neboli petrklíč. Jedlý, ale chráněný, takže ruce zpátky do kapes a alou domů na svačinu!

Už máte hlad?

Všechny donesené bylinky doma umyjte pod tekoucí vodou a vložte do mísy s octovou vodou. Tu vyrobíte tak, že smícháte lihový kvasný ocet s vodou v poměru 1:10, jablečný 1:1. Zhruba po čtvrthodině vylovte, znovu opláchněte a můžete přidávat do salátu! Za chladnějšího větrného počasí doporučujeme použít horkou vodu doslazenou medem. Macerát si lze vyrobit také jen namáčením bylinek ve studené vodě, to ale musí trvat alespoň několik hodin.